Συσκευασία Vacuum

Πολλές φορές στην κουζίνα μας ερχόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αναγκαστούμε να πετάξουμε τρόφιμα επειδή έχουν αλλοιωθεί με τον χρόνο. Γι αυτό το λόγο έχουν επινοηθεί διάφορες μέθοδοι που μας επιτρέπουν να κρατήσουμε τα τρόφιμά μας «ζωντανά» λίγο παραπάνω.Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η φύλαξη των προϊόντων σε σφραγισμένες συσκευασίες, τα λεγόμενα vacuum packs (μτφ: συσκευασίες σε κενό αέρος).

Τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί το Vacuum;

vacuum


Vacuum ονομάζουμε τη μέθοδο συσκευασίας, όπου αφαιρούμε τον αέρα από την συσκευασία πριν σφραγιστεί. 

Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η αφαίρεση του οξυγόνου με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του τροφίμου. 

Ως γνωστόν, η επαφή των τροφίμων με τον αέρα (και κατά συνέπεια με το οξυγόνο) είναι ο κύριος λόγος που τα τρόφιμα αλλοιώνονται. Με την αφαίρεση του αέρα, επιτυγχάνεται μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων!

Αποφεύγεται το «κάψιμο» της κατάψυξης. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί στην θέση να πετάξουμε ένα τρόφιμο από την κατάψυξη γιατί είχε αλλοιωθεί από την επαφή του με τον παγωμένο αέρα;

 Αν όμως έχουμε αφαιρέσει από το τρόφιμο τον αέρα και το αποθηκεύσουμε σε μια συσκευασία, τότε το φαινόμενο του «καψίματος» θα εξαλειφθεί μια για πάντα από τον καταψύκτη μας!

Μεγιστοποιείται η ασφάλεια των τροφίμων. Με την αφαίρεση του αέρα, απομακρύνονται και αναερόβιοι οργανισμοί που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια των προϊόντων. 

Ιδιαιτέρως χρήσιμο για σπίτια με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, που έχουν αυξημένη ευαισθησία στις τροφές που καταναλώνουν.